İntermodal ve Multimodal Taşımacılık Nedir, Farkları Nelerdir?

Sürdürülebilirlik, hayatın her noktasında karşımıza çıkıyor. Lojistik sektörü içerisinde de bu kavramı en çok destekleyen taşıma modeli intermodal taşımacılıktır. İntermodal taşımacılık, genel anlamıyla ürünlerin iki veya daha fazla ulaşım türü arasında aynı taşıma kabı veya aracı kullanılarak; taşıma türü değiştirildiğinde eşyanın kendisi yeniden elleçlenmeden yapılan taşımadır. Yük üzerinde herhangi bir elleçleme işlemi ya da farklı bir işlem yapılması gerekmeyen intermodal taşıma şekli, yükün birden fazla noktaya ulaşmasını sağlamaktadır. Bu sayede, ürünlerin farklı bir taşımacılık moduna aktarılırken konteyner ya da taşıma aracından çıkmayarak doğrudan teslimat noktasına sevk edilmesi amaçlanır.

Taşıma projeleri esnasında ağırlıklı olarak karayolu-denizyolu ve demiryolu servisleri arasında geçiş sağlanmakta ve farklı kombinasyonlar geliştirilmektedir. Multimodal taşımacılık diğer adıyla çoklu taşıma sistemi, taşınacak ürünün çıkış yerinden varış yerine birden çok taşıma yöntemiyle belirlenmiş bir fiyatla ve bir tek faturayla taşınma şeklidir. Bu hizmet multimodal (çoklu taşıma) operatörleri tarafından yürütülür. Genellikle uluslararası taşımacılık şeklinde gerçekleştirilmesinin yanı sıra tek bir ülkenin sınırları içinde de uygulanabilir. En az iki farklı taşıma türü kullanılarak yapılan multimodal taşıma içinde kara – hava – deniz taşımacılığı yöntemlerini de kapsayabilir.

Intermodal ve Multimodal Taşımacılık Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • İki taşımacılık türü arasında prosedürel anlamda da farklılıklar söz konusudur. Multimodal taşımacılıkta yükün çıkış noktası ile varış noktası arasında kullanılan her lojistik servis türü için toplamda tek bir nakliye sözleşmesi düzenlenirken, intermodal taşımacılıkta süreçte kullanılan her taşıma modu için ayrı bir nakliye sözleşmesi düzenlenir.
  • Bu iki taşımacılık sistemini birbirinden ayıran başlıca unsur, yüklerin bir kaptan diğerine aktarılıp aktarılmamasıdır. Multimodal taşımada yükler, bulundukları taşıma kaplarından başka taşıma kaplarına aktarılarak lojistik servis değişikliği sağlanır. İntermodal taşımacılıkta ise yüklerin taşıma kaplarında herhangi bir değişiklik olmaz ve yük mevcut kabı ile başka bir lojistik servise aktarılır.
  • Multimodal taşımacılıkta yükün çıkış noktasından varış noktasına kadar geçen süredeki tüm lojistik süreçten ve operasyondan tek bir taşıyıcı firma sorumludur. İntermodal taşımacılık modelinde ise operasyon sürecine birden fazla taşıyıcı firma dahil olur.
  • Multimodal taşımacılıkta ihtiyaca göre tüm lojistik servis türlerinin kombinasyonu söz konusu olabilir. İntermodal taşımacılık ise genellikle demiryolu, denizyolu ve karayolu servisleri kullanılmaktadır.

İntermodal taşımacılık, multimodal taşımacılığın bir alt türü olarak görülse de aralarında bazı temel farklar vardır. İntermodal ve multimodal taşımacılık, lojistik alanda sıklıkla kullanılan yöntemlerdir. Pandemi sebebi ile sektördeki değişimler ve sürdürülebilir lojistik konsepti ile intermodal taşımacılık ve multimodal taşımacılık fazlasıyla görünür hale geldi.

Global Trade & Logistics:
Merhaba,
Whatsapp üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
11:06
Görüşmeyi Başlat